Okos(ban) otthon

Az önkormányzatoktól elvették az egészségügyet, az oktatást és az építésügyet is. Az építésügyi szabályok, a jogi környezet a beruházók és ingatlanfejlesztők érdekeit szolgálja. A településeknek nem sok joguk van beleszólni a saját közigazgatási határaikon belüli új ingatlanok megépítési folyamataiba. Ez normális?

Az építőiparnak és a barátainak ne mondja meg senki, hogy mit, hol és hogyan akarnak megépíteni

Ők mindenkinél (is) jobban tudják, hogy milyen épített környezetre van szüksége Magyarországnak. Ha van pénzük, ha van telek, akkor építeni akarnak. Ha nincs telek, akkor rombolnak. Ha nincs pénzük, akkor kérnek. Adni fognak nekik. Olyan barátaik vannak, akik mindig tudnak nyomtatni egy kis forintot, ha szükség van rá. Ma már nem xy bau vagy invest kft.-k építenek, hanem „esernyőalapok”. Nem egy valamirevaló szereplő az az ingatlanpiacon, aki nem valami értelmezhetetlen tulajdoni hátterű magán- és kockázatitőkealap mögé bújva Monopolyzik. Nekik csak játék az élet, ahol a bank veszít, a Nemzeti Bank. Aprócska 2000 (azaz kettőezer) milliárd forint veszteség befigyelt tavaly a magyar monetáris politika fellegvárában.

A forint őrei eljátszották a bizalmat, de az euró bevezetésének a hátrányait legszívesebben a papír húszezresek hátuljára is rányomtatnák

Majd kinyomtatják a veszteséget is, nem kell aggódni. Ezek nyomdászok, nem jogászok. Ez normális? Az ingatlanlobbi akkor is építeni fog, ha nincs értelme. Nekik építeni kell és kész. Ha nem tudják eladni, akkor is építeni fognak. Ha nem veszi meg a piac, majd megveszi az állam. Mivégre is vannak a jó barátok? Ez nem személyes ügy, ez csak üzlet. Mindig van pénz lóvéra: MNB hitelez, az állam meg vásárol, szigorúan, baráti alapon. Minden legális, minden szabályos. Jogállamban élünk, olyan mutyifélében.

A magyar jog is olyan mint a magyar forint: nyomdaipari termék

Az önkormányzatok csak bezavarnának ebbe az idilli harmóniába, ami a magyar ingatlanpiacon jelenleg van. Ha rossz minőségben tudnak itthon építkezni, akkor is építkezni fognak. Csak az átadásig vállalható legyen. Utána, kit érdekel? Ha elavult lesz, akkor is építeni fognak. Ha környezetpusztító, tájseb a végeredmény, akkor is építeni fognak. Ha nem fogják kifizetni az alvállalkozókat, akkor is építeni fognak. Ha teljesen szakképzetlen munkaerővel tudnak csak építeni, akkor is építeni fognak. Nekik már senkit nem kell megvenni kilóra. Kiskapuk sincsenek. Törvényes nagykapu van.

Olyanok ma a szabályok, hogy minden műszaki hiba ellenére is használatbavételi engedélyt kaphat egy ingatlan

Ilyen országban élünk. Ez normális? 1990 előtt szocreál volt minden, ma meg szürreál. Az ingatlanfejlesztők megoldanak mindent okosban. A központosítás lényege ez. Szabadon garázdálkodhat ma az ingatlanlobbi. Külföldi, magyar, keresztény, „másvallású”, a pénznek és az ingatlannak sincs szaga. Akinek pénze van, az nem bevándorló, az befektető az ingatlanpiacon. A magyar termőföld nem eladó külföldieknek, na de a magyar ingatlan! Az szinte csak külföldieknek eladó elsősorban. Pénzmosásra is használják a magyar ingatlanpiacot. Táska készpénzzel is lehet venni lakásokat tucatszám, de hotelt is, mint a Monopolyban.

Nyomdászok irányítanak mindent és a tollak = aláírók. Egyik kinyomtatja, a másik aláírja. Kell ennél több egy jogállamban? Minek! Bankárok és jogászok, ne okoskodjatok. Okosban kell ezt csinálni.

Nem okos, okos(ban) otthonokat kell építeni minden hol. Erre van igény. Nekik, nem a vevőknek. A vevők nem számítanak. Majd a lányok kapnak puszit, a szebbek CSOKot, persze csak papíron. Marketing kell az embereknek, hogy teljesen hülyének nézzék őket. Azt szeretik. Kapnak egy kis játékpénzt, amit igazinak reklámoznak. Van hitel is. Hát persze, hitel ne lenne! Az EU-ban a legmagasabb kamatra kaphat itt hitelt, mindenki, aki szeretné. A nem nemzeti banknak is meg kell élni valamiből. Ő nem nagyon nyomtathatja a pénzt.

Bár lehet, hogy ha az OTP-t átneveznék Nemzeti Bank-ra, akkor alacsonyabb kamatok mellett is lehetne hitelezni

Minek egy jegybank, ha van OTP? Nincs ingatlan autó nélkül, ahogy nincs OTP MOL nélkül sem. Ne feledjük a kisebb és nagyobb városi utcákat, ahová a parkoló autók miatt már alig lehet beférni, mert az új házakat lehet építeni kötelező teremgarázs vagy udvari beálló nélkül is. Egyik oldalról tombol a társadalmi és gazdasági autómánia, a másik oldalon, meg magasról teszünk arra, hogy az autókkal hol fogunk parkolni. Akik megengedhetnek maguknak manapság egy új ingatlant, azoknak nem egy autójuk van, hanem legalább kettő. Bőven akadhatnak családok kettőnél több autóval is, akik olyan ingatlanba és utcákba költöznek, ahol nincs elég parkolóhely. Az építésügyi szabályok ezt is megengedik, az önkormányzatoknak természetesen nem osztottak lapot. Ettől még a MOL-nak és az OTP-nek nagyon jól megy, az MNB sem esik tőrbe, hiszen már abban van. Ne változtassunk. Isten ments!  Az „EU leg…-je” vagyunk…ami angolul van és azt jelenti magyarul, hogy mi vagyunk az EU lába, tőlünk függ, talpon marad-e Európa (Megjegyzés: irónia).


Kép: Ingatlanműhely

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely

További érdekességek

Értesítés
Visszajelzés
guest

0 Hozzászólás
Legrégebbi
Legújabb
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás